måndag, 23 oktober 2017

Vilka i finalfältet når stjärnorna?

Skrivet av  Publicerad i Före tävlingsdag torsdag, 05 oktober 2017 10:15
Betygsätt den här artikeln
(23 röster)

 

 

I kväll är det dags för årets final i Sikta mot stjärnorna. Sju försök har avverkats och vi har bjudits på många sevärda försökslopp. Även i år.
Årets upplaga är den nr 23 i ordningen och förteckningen över tidigare finalsegrare (se sidan x) innehåller flera hästar som slagit sig in i världseliten. Victory Tilly, Scarlet Knight och Noras Bean tävlade alla i många år i yppersta konkurrens även långt utanför Sveriges gränser.

Som alltid då det handlar om unghästar finns det också exempel på motsatsen. Hästar som av olika skäl inte alls lever upp till fortsatta förväntningar. Millenniets förste finalsegrare Caffer Flip gjorde ytterligare 27 starter efter sin finalseger. Utan att vinna något mer lopp. Och Coco Chip följde upp sin finalseger 2011 med att åka till Gran Premio Orsi Magnelli i Milano. För att mäta krafterna mot kullens europaelit. Tyvärr drabbades Coco av transportsjuka i samband med resan och löpte därefter aldrig upp till samma standard igen.
Men så här ser det ut. Mönstret känns igen oavsett vilket lopps historik man än granskar. Vilka i kvällens finalfält som når det siktade målet, d v s stjärnorna, är ännu höljt i dunkel. Även om vi alla har våra tankar.

Den största favorit vi sett i en final var Shippmate Hanover, en oansenlig individ i låga farter som såg ut att ha problem att komma ned i 1.25-farter i värmning. Men oj, vad han kunde flytta på sig när det blev fråga om tävling. I sin upplagas final 1997 galopperade han bort 100 meter kort efter start. Slutade sedan trea utan att Veijo Heiskanen kunde släppa av honom till slut p g a aktionsproblem. Shippmate gjorde några starter ytterligare men en efterhängsen skada stoppade honom från en fortsatt tävlingskarriär.

 

Mantorpsekipage i VM-loppet
Oasis Bi gör den 14 oktober sin tredje raka start i det s k VM-loppet. Faktum är att han därigenom varit med i samtliga tre upplagor efter loppets comeback 2013.
Den här gången anlitar man Kim Eriksson som kusk bakom sin ögonsten.
- Kim har kört honom en gång tidigare och var då tvåa med honom i Norrbottens Stora Pris i juni. Då rådde vi inte riktigt på Propulsion, säger Stefan P Pettersson.
- Det ska bli jätteroligt att vara med igen. Oasis känns jättefin och vi tycker att han är i finfin form. Vi är medvetna om att han inte lyckats fullt ut i år jämfört med i fjol. Men har är beroende av att få sitt löpningsförlopp för att vara som allra vassast. Med facit i hand måste vi säga att det verkligen gick vår väg i fjol. I år har marginalerna inte varit på vår sida på samma sätt.
- Det är så lite som skiljer på den här nivån. Om vi hade stolpe in i fjol så har vi i motsvarande grad haft stolpe ut i år, säger Stefan.
Och Kim Eriksson fortsätter att tävla på sin höga nivå. Snittar i år på en miljon inkört i månaden!

 

Ny bra kväll för hemmalaget?
För två veckor sedan hade hemmalaget en stark kväll då man vann hälften av de sex V64-loppen. 
Över huvud taget tycks våra fyrbenta vara på gång igen efter en period med sämre resultat än vi vant oss vid.
Konkurrensen i kväll går inte av för hackor, vi kan se fram mot en toppkväll på Mantorp!

 

 

Välkomna!

 

 

Thomas Knutsson
Sportchef


 

Från programmets ledarsida måndag 9 oktober 2017


Senast ändrad fredag, 06 oktober 2017 13:10

Annons - Sponsorer

Våra sponsorer

exeo.jpgforsbergs.jpgil_recyckling.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgil_recyckling.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpg