tisdag, 16 oktober 2018

Tomasz ny proffstränare på Mantorp

Skrivet av  Publicerad i Mellan tävlingsdag tisdag, 05 december 2017 12:50
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Tomas Wisniewski är Mantorps senaste tillskott i proffstränarkåren. Den polskfödde 40-åringen är fortfarande något av en doldis för den stora travallmänheten. Men under hösten har allt fler fått upp ögonen för honom i samband med ett par segrar på hemmaplan med egentränade Indian Front. Och i somras vann hans Mister Zaxis två segrar på Kalmar som sedan följdes upp med två tredjeplatser inom V75.
Tomasz utexaminerades från ST:s tränarkurs den 1 december och har kvitterat ut sin proffstränarlicens. Och redan har några högintressanta nyförvärv anlänt till stallet på Mantorptravet.
- Ja, treåriga Catch My Love som tjänat 544.000 kom redan i helgen. Jag känner henne väl sedan tidigare då jag var delaktig i träningen som anställd hos Susanne Jansson, säger Tomasz.
- Hon har banrekordet på Mantorp för tvååringar med voltstart och i år vann hon Margaretas Tidiga Treåringsserie under tiden jag jobbade hos Susanne, säger Tomasz.

 

Som huserar i ett stall inne på Mantorps travbana.
- Jag trivs väldigt bra på Mantorp och är glad att jag fått ett stall vid banan. Träningsförhållandena är perfekta, rakbanan och motionsslingan är de bästa i sitt slag jag sett någonstans av de ställen jag besökt, säger Tomasz.
- Tävlingsbanan har jag bara kört på i träning. Jag är lite försiktig med att låta dem nöta på den tävlingsbana de sen ska maxprestera på.

 

Tomasz utbildade sig på Lantbruksuniversitet i Polen. Djur i allmänhet men hästar i synnerhet var hans stora passion. Och genom sin masterexamen i travsport är han alltså högt utbildad.
Travsport är dock ett i stort sett okänt begrepp i Polen och 2003 gick flyttlasset till Italien.
- Ja, började hos Scuderia Gubbelini där jag jobbade med unghästar. Mycket givande men jag ville också jobba med tävlingshästar så jag sökte mig därefter till danske Erik Bondo som verkat i Italien i många år. Där fick jag fem Grand Prix-hästar på min lott vilket naturligtvis var bingo för mig, ler Tomasz vid minnet.
- Jag var i Italien i elva år, den sista tiden hos familjen Baldi. 2014 sökte jag mig till Sverige där jag jobbat hos Klaus Kern och Susanne Jansson. Jag har sedan i våras bedrivit en amatörrörelse innan jag, efter ha gått ST:s tränarkurs på Wången, nu fick A-licensen i måndags, säger Tomasz.

 

Som gillar att jobba med både unghästar och tävlingshästar.
- Ja, men när det gäller tävlingshästar försöker jag inrikta mig på det yngre gardet och inte i första hand de som kommit upp i åldern.

- Svensk travsport är fantastisk och det är i Sverige jag vill verka, säger Tomasz som är noga med att bli betraktad som en svensk tränare.
- Ja, jag har lärt mig språket så jag kan konversera men jag måste erkänna att svenskan är ett svårt språk att lära sig. Jag vet att jag måste förbättra mig där och jobbar på det. Jag är en svensk tränare och ingenting annat, säger Tomasz bestämt.

 

http://www.mantorptravet.com/sport-och-spel/reslutat-medmera/tranare/item/2061-wisniewski-tomasz

 

Senast ändrad tisdag, 05 december 2017 15:50

Annons - Sponsorer

Våra sponsorer

ahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpgahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpg