torsdag, 20 september 2018

Toppkväll med sista försöket i Sikta mot stjärnorna

Skrivet av  Publicerad i Före tävlingsdag fredag, 31 augusti 2018 10:10
Betygsätt den här artikeln
(26 röster)

I kväll körs det sjunde och sista försöket i årets serie av Sikta mot stjärnorna. 14 dagar senare är det dags för finalen där 200.000 kr väntar på vinnaren.
I fjol vanns finalen av Jim Oscarssons Violet Bi. Stona har på det hela taget klarat sig bra i Sikta mot stjärnorna. Av de sju senaste finalerna har tre vunnits av ston vilket får betraktas som en väldigt hög andel i en final öppen för båda könen.


Stayerlunken 50 år
För 50 år sedan kördes den första upplagan av Stayerlunken. Stall Svartås fransman Quistiti, tränad av Motala-sonen Per-Olof Gustafsson, kammade då hem förstaprisets 2.500 kr genom att vinna på km-tiden 1.23,0. I tävlingsdagens övriga lopp låg förstapriset på 1.200-1.500 kr. Stayerlunkens dryga tre varv var kanske i ännu högre grad ett styrkeprov på den tiden. Noterbart är i alla fall att hela åtta av Stayerlunkens tolv deltagare 1968 var födda i Frankrike.
50 år senare tjänar vinnaren 50.000 kr. Och behöver trava betydligt snabbare för att vara först över mållinjen. Löpningsrekordet innehas av Candor Hall som vann för två år sedan på 1.13,8. Det innebär att premiärsegrarens genom sin tidsnotering skulle ha varit distanserad i Candor Halls upplaga. Trots att distanseringsreglerna numera är så generösa som 20 sekunder efter segraren (räknat på totaltiden, inte km-tiden). Tiderna har utvecklats kolossalt och det tycks bara fortsätta accelerera…

Omskriven kvalhäst
Mot alla odds gör nu sexårige Minnestads Dubai sitt första framträdande i officiella sammanhang. Mer än två år har gått sedan han som spelfavorit i Sommartravets final på Rättvik, ådrog sig en svår skada som såg ut att sätta punkt för den då fyraårige hingstens tävlingskarriär.
Sedan ett drygt år tillbaka finns Dubai i Jesper Hedqvists träning. Jesper har skyndat långsamt och haft mycket is i magen. Under ett tre månaders avbrott i våras verkade också Minnestads Dubai som avelshingst och har nu 22 dräktiga ston. Och i kväll har tiden kommit då han anses vara redo för kvalificeringslopp.

Färdigtävlat för Royal Fighter
Per K Eriksson har meddelat att 10-årige Royal Fighter har gjort sitt sista tävlingsframträdande. Fightern hade sina stora år 2014 och 2015. Han satte verkligen färg på Elitloppet 2015 genom att vinna försöket för att sedan sitta fast som fyra i finalen. Året därpå kvalade han genom en andraplats i försöket in till sin andra raka elitloppsfinal.
Tanken var att han skulle göra ett antal starter denna höst för att sedan gå till aveln. Men comebacken på Mantorp för ett par veckor sedan blir nu hans sista.
- Han känns fräsch efter starten senast i Sprinterkrevaden och allmänna formen är jättefin. Det är dock en bit kvar till den rätta tävlingsformen och vi väljer därför att avbryta tävlandet nu. Det skulle i vilket fall som helst bara handla om ett antal höststarter för att sedan sikta på avelsarbete 2019, säger Per.
Mer att läsa på mantorptravet.com.

Högintressant kväll
Travrestaurangen är abonnerad i kväll. Swedbank har en stor sammankomst med ett par hundra gäster.
Vi hälsar såväl Swedbank som alla övriga välkomna till kvällens tävlingar. En högintressant kväll står för dörren men bra sportslig kvalitet. Inte bara inom V64-ramen utan även vad gäller loppen utanför.

Vällkomna!

Thomas Knutsson
Sportchef

Senast ändrad torsdag, 20 september 2018 14:24

Annons - Sponsorer

Våra sponsorer

ahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpgahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpg