lördag, 16 december 2017

Stefan ger aldrig upp! Aldrig!

Skrivet av  Publicerad i Före tävlingsdag torsdag, 07 december 2017 10:15
Betygsätt den här artikeln
(23 röster)

Championaten är en delvis oviss historia i år, åtminstone när det gäller tränarchampionatet. Robert Bergh tog hem två V75-segrar och Timo Nurmos en näst sista tävlingsdagen. Det gjorde att båda sprang om ledande Stefan P Pettersson i en rekordjämn tabell. Men eftersom både Robban och Timo står över finaldagen har Stefan chansen. Två segrar behövs eftersom han har fler andraplatser än Bergh. Stefan selar ut fyra hästar från sitt stall under finaldagen, chansen finns även om mycket måste klaffa.
När det gäller körsvenschampionatet talar det mesta för att Kim Eriksson i kväll får ta på sig lagerkransen. Kim ser nämligen ut att gå mot sitt tredje banchampionat i år (champion även på Karlshamn och Vaggeryd) och sitt andra championat på hemmaplan Mantorp (första gången 2013).
Visst vore en hemmadubbel i championaten en nåd att stilla bedja om…

Det blir ingen traditionell gala under vintern, istället planeras en festlig tillställning under våren i samband med invigningen av multiarenan. Se även travrprogrammet sidan 6.

 

Tomasz nr 17
Tomasz Wisniewski är sedan några dagar ny proffstränare på Mantorp. Tomasz genomgick ST:s tränarutbildning på ett imponerande sätt och blir ett intressant tillskott i den nu 17 man (varav en kvinna) starka tränarkåren.
Mer att läsa på sidan 6 och ytterligare mer om personen Tomasz Wisniewski på mantorptravet.com.

 

Färdigtävlat för åldringar
Två mantorpshästar som nästan kom att bli miljonärer faller i år för åldersstrecket. Tolvårige Moon Night har sprungit in 971.150 kr och vann lopp så sent som i höstas. I september vann han nämligen ett breddlopp på hemmaplan. I de 113 tävlingsstarterna, som resulterade i 16 segrar, har Eilert Karlsson och Annelie Götesson varit de enda två tränarna. Och hästen har i alla starter utom två körts/ridits av Micael Stjernström och Annelie Götesson.
Tioåriga Estrella Dorada sprang in 962.500 kr och tog tolv segrar. Av de totalt 144 starterna tränades hon i tolv av Stefan P Pettersson, resten i Göran B Anderssons regi. Estrella gick dock ur träning för drygt nio månader sedan. Hon är nu dräktig med fransmannen Charly du Noyer.
Tolvåringen You To Gordeus nådde 456.200 kr på 141 starter varav fyra slutade med seger. You to Gordeus var dock under en stor del av sin karriär tränad på Eskilstuna.
Vi tackar dem för lång och trogen tjänst!


Finaldag utan barfotadans
Kvällens tävlingar är alltså de sista för året. Tio lopp på programmet, precis som det ska vara under vinterperiodens V64-dagar i Sverige. Sedan mjukstartar vi med två lunchtävlingar i januari som båda innehåller fem lopp, även det ett riksomfattande koncept under vintern. Liksom att vi under december, januari och februari inte tillåter barfotakörning.
Några vinterskor ser dock i nuläget inte ut att behövas. Väderprognosen ger vid handen att det blir en mild vecka på våra breddgrader. Men till jul är det ytterligare ett par veckor. Frågan som i vanlig ordning överskuggar det mesta i övrigt hänger fortfarande i luften: blir det en vit jul i år?

God Jul och Gott Nytt år!
…och välkomna till 2017 års finaldag!

Thomas Knutsson
Sportchef

 

 

 

 

 Från V75-programmets ledarsida lördag 26 november 2017

 

Finalomgången på lördagen och en extra V75-omgång på söndagen skapar en s k ”Guldhelg med V75”. Lördagens V75-tävlingar på Solvalla följs upp med en ny V75-omgång på Mantorp denna söndag.

Finaler är alltid av högsta kvalitet men även söndagens lopp håller bra sportslig klass. Exempelvis fick 13 hästar med mer än 1.000 poäng finna sig i att bli tvångsstrukna i Klass II-försöket!
V75-loppen har överlag lockat till sig hästar av en kvalitet som motsvarar en ”normal” försöksomgång. Möjligen kan UltraStayern ses som något skiktad i en jämförelse. Men UltraStayern är med sina 3640 meter är världens längsta V75-lopp och har sitt givna attraktionsvärde. Alfas da Vinci är titelförsvarare och kommer att tillhöra favoriterna igen.
Stoeliten är varvet kortare men ändå något av ett styrkeprov. Här tar två fyraåriga märrar upp kampen mot sina äldre medsystrar över 2640 meter.

Mantorpsprofiler hedras
Vid fjolårets V75-dag i februari instiftades tre nya storlopp på Mantorp. För att hedra tre starka profiler som gjort stora avtryck i Mantorps 52-åriga historia, tillkom då V75-lopp i Arne Erikssons, Sture Lindströms och Bo W Takters namn.
Takter uppmärksammades senare samma år även på Jägersro som nu kör Takter Tribute under sin derbydag. På alla sätt välförtjänt att föräras med egna lopp på de båda banor Bo-William var verksam på.
Välförtjänt också att Sture Lindström hann uppleva denna ära i fjol. Sture avled nämligen för drygt tre månader sedan. Av hälsoskäl kunde han inte närvara på Mantorp i fjol men uppskattade mycket att han hedrats med ett eget lopp.
Och Takter-loppet har också Takter-deltagande! Johnny sitter nämligen upp bakom Augustus F som har flera tidigare V75-segrar på meritlistan.

Klartecken för multiarena
Mantorptravet har fått klartecken att sätta planerna på en multiarena i verket. Under det kommande halvåret ska planerna realiseras. Till sommaren beräknas första steget vara klart, nämligen att banans innerplan ska inhysa två ridbanor med allt vad detta innebär. Kommande etapper innehåller planer på vidare utveckling av anläggningen. Allt för att göra Mantorptravet till ett naturligt nav för den regionala hästsporten av olika slag.
Planen på en 1200-metersbana för travverksamheten lever och återfinns i en senare etapp. En kittlande tanke som skulle bli en välkommen injektion i det svenska tävlingssystemet!

Hemmachampions i år?
Såväl körsvens- som tränarchampionat toppas i dagsläget av mantorpstränare.  Två tävlingsdagar återstår, förutom dagens årsfinalen måndag 11 december. Kim Eriksson har kopplat segergrepp i körsvenschampionatet och Stefan P Pettersson leder tränarchampionatet på andraplatser.
Ingenting är ännu avgjort och speciellt i tränarchampionatet är det hela en vidöppen historia med fem tränare på samma segerantal. Och två där bakom med en seger mindre. Joakim Wallin är en av dessa båda och tillhör, inte minst genom dagens två intressanta V75-hästar, de som är med i matchen…
Senast det blev hemmasegrar i båda championaten samma år var för fyra år sedan. Kim tog då sitt första championat på Mantorp medan Mikael Selin tog sitt andra raka.
Ingen tvekan om att en hemmadubbel är välgörande för banans självkänsla!

Stallcaféet i ny regi från nyår

MatPåGång gör nu på söndag samt måndag 11 december sina två sista tävlingsdagar som restauratör på stallcaféet. Michael Lindersköld, som är bosatt i Ålberga, finner det för tungrott och olönsamt att driva stallfiket.

Från nyår övertas driften istället av Restaurang Hovet som redan nu bedriver Travrestaurangen och Mästarbaren i totohallen. Att då också ta över driften av stallcaféet blir rationellt eftersom en del samordningsvinster kan uppnås.

 

Välkomna till V75-tävlingarna på söndag!

Observera att första start är kl 12.45.

 Thomas Knutsson
Sportchef

Senast ändrad måndag, 11 december 2017 08:44

Annons - Sponsorer

Våra sponsorer

ahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpgahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpg