tisdag, 13 november 2018

Finaldags i Sikta mot stjärnorna

Skrivet av  Publicerad i Före tävlingsdag torsdag, 20 september 2018 09:10
Betygsätt den här artikeln
(27 röster)

I kväll är det dags för årets final i treåringsserien Sikta mot stjärnorna. De fyra senaste åren har finalen slutat med favoritseger. Även om favoritskapet i fjol var delat.
Av sammanlagt 23 finaler har 13 slutat med favoritseger. I vissa fall har det handlat om en storfavorit som till bottenodds infriat förtroendet.

Vidöppen final i år
Någon jättefavorit ser det inte ut att handla om i år. Spårlottningen har om möjligt gjort sitt till för att göra loppet ännu mer öppet. Årets final ser många tänkbara vinnare. Till de mer betrodda kommer säkerligen också ett sto att vara. Björn Goops Fanny Chenal har bara sex starter innanför västen inför finalen. Vilket gör henne till finalfältets minst rutinerade deltagare. Men Inti Boko hade å andra sidan bara fem…
Hemmafärgerna försvaras av outsidern McGarret, tränad av Jesper Hedqvist.

Kan stona utjämna?
Av de sju senaste finalerna i Sikta mot stjärnorna har faktiskt tre vunnits av ston. Mera kuriosa: Endast två av tränarna till årets finalister har tidigare tränat en vinnare. Jörgen Westholms Rite On Track vann för tretton år sedan. Men Jim Oscarsson har faktiskt två vinster på de senaste fyra upplagorna. I år heter deras kandidater Ninepoints Yankee respektive Thought Hanover.
Och Mellby Gård kan ta sin andra ägareseger. För sex år sedan såg vi Per Lennartsson ratta in Mellby Apollo, iförd Mellby Gårds blågulvita ägarefärger. I kväll kan han göra det med Robert Bergh-tränade Mellby Glader.
Ingen av årets deltagares föräldrar har vunnit finalen i Sikta mot stjärnorna. Men däremot har Peak Fears mormorsmor Cikora Tilly en sonson som vunnit…
Detta i form av Victory Tilly som vann 1998 års final. Victory Tilly, Scarlet Knight och Noras Bean måste betecknas som den vinnartrio som över en hel tävlingskarriär firat störst framgångar av finalvinnarna.

Stora pengar ut i kväll
På programmet står i kväll ytterligare ett treåringslopp med ett helt koppel lovande hästar som ännu inte kommit så långt i karriären. Dessutom ett tvååringslopp och ett fyraåringslopp för ston. Och utöver det ytterligare två stolopp. I ett av dem får vi se hemmahästen Catch My Love underhålla formen inför de förestående uttagningarna till Breeders’ Crown.
Tolv lopp på programmet i kväll. Två kortdistanslopp, två långdistanslopp, övriga åtta medeldistans. Totalt kommer det att tävlas om ca 1.270.000 kr i prispengar.

Ny chef från 1 december
Den 1 december tillträder Mantorptravets nya chef, en titel som tidigare benämnts travbanechef. Efter ridbanornas tillkomst och utvecklingen till en multiarena, har dock tjänsten en bredare betydelse och benämningen är nu arenachef.
Personen i fråga är Linda Nordvall, 44 år, som närmast kommer från en tjänst som studierektor och utbildningsansvarig på Hippologprogrammet på Ridskolan Strömsholm. Tidigare tjänstgjorde Linda, som hela tiden haft Linköping som bostadsort, på Vretagymnasiet. I utbildningsfloran inom hästverksamheten ingick då även travkörning.

30 tävlingsdagar nästa år
Processen med att fastställa landets tävlingsdagar för 2019 är igång. Det enda som är fastställt i nuläget är V75-dagarna. Dessa infaller på Mantorp lördagarna 16 mars och 1 juni. Den tredje V75-dagen är måndag 23 december, en s k uppesittarkväll för de som följer tävlingarna från TV:n.
Av innevarande år återstår en V75-dag på Mantorp, nämligen lördag 22 december.
Antalet tävlingsdagar för banorna är numera något flytande. För Mantorps del minskar vi med en tävlingsdag nästa år. I år ökade vi istället med två dagar jämfört med i fjol. Främsta parametern för detta är antalet tävlingshästar i respektive banas region.

Välkomna till Mantorptravet och kvällens tävlingar!


Thomas Knutsson
Sportchef

Från Mantorpsprogrammet inför tävlingsdagen måndag 8 oktober 2018.

Senast ändrad torsdag, 04 oktober 2018 15:27

Annons - Sponsorer

Våra sponsorer

ahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpgahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpg