onsdag, 28 juni 2017

Två amatörtränade segrar har tagits den senaste tiden, på banor där Mp-hästar inte startar så ofta. Annelie Götesson-tränade Taran Westwood vann på Årjäng midsommarafton och igår kväll segrade Jan Gustavsson-tränade Jesper Sånna på Arvikatravet.

Annelie Götesson red själv till seger, eftersom det handlade om ett montélopp för Taran Westwood. Segern underlättades genom att hårt betrodda duon Blabar och Lavec Va Bene straffade ut sig med galopp i början aV loppet respektive 500 m kvar. Tack vare att Taran Westwood serverades ett lopp i rygg på ledaren You To Luscious-M Lunde, och med perfekt lucka 300 m kvar, då blev segern enkel. På pigga ben spurtade hästen till seger på tiden 1.17,0/2140 m och oddsindikatorn visade på nästan 23 ggr pengarna.
Förstapriset var 25.000 kr och detta var hästens fjärde seger i karriären. En seger om året gäller sedan år 2014. För Annelies del var det tredje årssegern på 18 ritter. Bästa säsongen sedan år 2011 då fem segrar togs.

Amatörtränaren Jan Gustavsson gjorde den 30 mil långa resan från Norrköping till Arvika för att starta Jesper Sånna i ett lopp över distansen 2500 m på Arvikabanan. Som kusk anlitades Kristian Lindberg och han hittade ned i andraspår i början av loppet, som inleddes med en tuff duell mellan East Herkules-M Jakobsson och Ängens Kryptonit-M J Andersson. Efter snabba 1.13,5 första 500 m bedarrade tempot till 1.15,5 första kilometern. Efter ca 900 m (ett drygt varv på 800 m-banan) avancerade Lindberg fram utvändigt om ledande Ängens Kryptonit.
På mellanvarvet hände inte mycket förrän Carl Johan Jepson "kastade loss" med Sukpoint C.C. i början av det tredje varvet. Tätduon svarade ut Jepson och runt den sista kurvan pressade Jesper Sånna hårt på ledaren. In mot kopplade Jesper Sånna ett litet men säkert grepp och vann loppet med en hals marginal. Segertiden skrevs till 1.16,8a/2500 m, detta sedan sista 500 avverkats på 1.11,4!
Förstapriset var "bara" 18.000 kr och som favorit delade Jesper Sånna ut 3,55 till totospelarna. Jesper Sånna har nu tjänat 187.200 kr och detta var hästens fjärde seger i år. Därmed segerrikast av alla Mp-hästar!
Nu sneglar tränaren Jan Gustavsson mot ett stayerlopp på Lindesberg 5 juli.

Joakim Wallin ställde kosan till Axevalla under tisdagslunchen. Anledningen till resan var att en lämplig uppgift hittats för Global Signature. Spårtrappan placerade Signaturen på startspåret längst ut på startbilsvingen men det visade sig inte spela den minsta roll.

Via tredjespår runt större delen av första kurvan lät körande Kim Eriksson knappe spelfavoriten Global Signature lunka fram till ledningen efter ett halvvarv och överta ledningen från nästfavoriten Sharon’s Luck. Och sedan lunkade Signaturen på i sitt eget tempo. När upploppet nalkades var tröt krafterna. För konkurrenterna! Global Signature lunkade på i sitt tempo och vann överlägset utan att se det minsta pressad ut.

- Ja, det  blev en bekväm åktur. Jag gillar den här hästen, han lägger mycket mark under sig, en läcker sort, sa Kim Eriksson efter segern.

Segertiden blev 13,5a över 2140 m. Vinnaroddset 3,16 stannade vid och förstapriset uppgick till 25.000 kr.

Mantorptravet används inte bara för travtävlingar. De stora områdena och parkeringsmöjligheterna är idealiska även för bl a marknader.
Bilden ovan är från marknaden midsommarhelgen i fjol.

På Midsommardagen i år arrangerar MCV Blåklinten en veteranmarknad för MC, moped och bildelar samt övrigt som tillhör hobbyn.
Marknaden pågår kl 8.00-14.00.

Oasis Bi presterade något under sin normala standard vid ett par tillfällen i början av året. Nu är nioåringen dock tillbaka i gammalt gott slag igen.
I Jämtlands Stora Pris förra lördagen var han fyra i mål (med Erik Adielsson i sulkyn) med gott om krafter kvar. Nu i lördags var han tvåa bakom Propulsion i Norrbottens Stora Pris i Boden.

För första gången kördes Oasis i lördags av Mantorpskusken Kim Eriksson. Kim körde ett optimalt lopp och serverade Oasis exakt det löpningsförlopp han gillar: snabb start till ledning, släppa till en hård dragande Mosaique Face, ut i rygg på favoriten Propulsion i början av upploppet och sedan invändig lucka mitt på upploppet!
För ett ögonblick såg det ut som om Oasis skulle kunna hota Propulsion men denne sträckte på sig och Oasis fick nöja sig med en andraplats värd 400.000 kr. Såväl Propulsion som Oasis Bi noterade km-tiden 1.10,8a över 2140 meter.

Tränaren Stefan P Pettersson har alltså försatt sin krigare i toppform igen och det ser ut att bli en fortsatt fin sommar för Oasis.

Amatörtränade Jesper Sånna tog årets tredje seger då han igår segrade i ett lunchlopp med Kim Eriksson i vagnen.
Detta var duons tredje försök ihop och efter placeringarna sjua och tvåa kom nu första segern.

Loppet var ett flerklasslopp över lång distans och Jesper Sånna startade från spår två och syntes tidigt utvändigt om ledaren, som var Xanthis April. Denne anförde tillsammans med Jörgen S Eriksson i ett jämnt 16-tempo och Kim försvarade dödenspostionen då Per Lennartsson försökte avancera fram utvändigt med Balto d'Huon.

På slutrundan avancerade M.T.I'measygoing fram i slagläge för Tobias J Gustafsson, men tätduon höjde tempot ytterligare en gång. På upploppet kämpade Mp-hästen ned ledaren och vann loppet säkert med drygt en längd på tiden 1.16,6/2640 m.
Förstapriset uppgick till 25.000 kr och därmed har Jesper Sånna tjänat in över 150.000 kr i prispengar under året. Tränaren Jan Gustavsson äger sexåringen.

Med tre segrar under året är Jesper Sånna i delad ledning, beträffande antalet segrar av Mp-hästarna. Även Catch My Love och Leonas Sami har tagit tre segrar under 2017.

Kim Erikssons segerform fortsatte under helgen då han körde på Bjerke-banan såväl lördag som söndag. Under lördagen noterade han en dubbelseger med Robert Bergh-tränade duon Nobel Amok och Greece Boko. Bägge hästarna vann lopp med ett förstapris på 108.550 kr.

Mantorptravets mest vinnande kusk Kim Eriksson, har öppnat juni månad mycket starkt.

Redan i månadens första lopp vann Kim med lånegodset Ben G.T. på Åbytravet som tränas av Sofia Aronsson. Ben G.T. noterade nytt rekord med 1.15,0a/2140 m och oddsindikatorn visade på drygt 11 ggr. Förstapriset 25.000 kr.

Två dagar senare, vid V75-tävlingarna på hemmaplan, överraskade Kim spelarna då han vann med dansktränade This Is It N.O. i ett försök i silverdivisionen.
Det sexåriga stoet var endast spelad till 1% på V75 och delade ut drygt 35 ggr i vinnarodds. This Is It N.O. noterades för goda 1.12,9a/2140 m och förstapriset var 125.000 kr.

På Nationaldagen tävlade Kim på Lindesberg och tog en seger genom Västerbo Cheers som tränas av Fredrik M Persson, med licens på Axevalla. Det sexåriga stoet tog karriärens första seger i hennes tolfte start och det var andra gången Kim fick chansen bakom stoet. Vinnaroddset var nästan sju gånger och förstapriset uppgick till 30.000 kr. Segertiden skrevs till 1.17,1/2140 m.

Igår vid V86-tävlingarna på Solvalla var Kim i fokus igen. Först genom en andraplats med Fairplay Pellini i ett klass II. Slagen i ritsen av Kenneth Haugstad bakom Actual Star. Andraplatsen var värd 50.000 kr och förmodligen en finalplats på Bergsåker 1 juli.

Två lopp senare kom dock revanschen då Kim deltog i ett rivigt sprinterlopp med Sofia Aronsson-tränade Star Advisor Joli. Denne var med i en spetsstrid med invändige A.Hannibal-U Ohlsson och Next To None Sib-B Goop. Efter cirka 100 m gav Kim upp "slaget om ledningen" medan Ohlsson och Goop fortsatte med 1.05,7 första 500 m för den sistnämnda!
Kim avvaktade 20-30 m bakom tätduon och var framme i tätkänning efter ett varv som avverkades på mer moderata 1.11,6. In i sista kurvan övertog Star Advisor Joli ledningen och fick genast press utvändigt av Emmett Brown-J Untersteiner och Victor A.U.-T Jansson. Upploppet ned stred dessa hästar och Star Advisor Joli stretade emot fint och vann också loppet med ett huvuds marginal. Star Advisor Joli gav nästan 9 ggr på totalisatorn och var endast spelad till 6% på V86-spelet.
Segertiden för Star Advisor Joli blev fina 1.11,3a/1640 m och förstapriset uppgick till 100.000 kr. Star Advisor Joli har tagit 26 segrar i karriären och sju av dessa med Kim Eriksson i vagnen.

Efter segern på Solvalla igår har Kim Eriksson tagit 49 segrar i år på 381 starter. I pengar har det blivit 3.752.100 kr inkört.

Snart 36-åriga Malin Stjernberg tog ut en tidig födelsedagspresent i söndags då hennes Stjernbergs Zelma segrade i ett lopp i Eskilstuna.
Det femåriga stoet kördes till karriärens första seger, av f d Mp-lärlingen Johanna Lind. Nu med licens just i Eskilstuna.

Det femåriga stoet efter Magnifik Sund-Born For Gold har matchats i en del tuffa lopp på Solvalla på slutet och har gjort det bra i skymundan. Hon klev nu ned rejält i klass då hon deltog i ett breddlopp som startades med bilstart. Från ett elftespår i starten placerade Johanna stoet som andra häst i andraspår, en bit ned i fältet. Upp till varvning, som passerades på lugna 1.17,8, förbyttes positionen till 3-par ytter. Redan 900 m kvar lyftes "Zelma" ut i tredjespår för attack och 400 m senare kunde hon överta ledningen. Väl i spets drog Johanna på i bra fart runt slutsvängen och öppnade upp längder ned till förföljarna. Zelma kunde vinna avstannande med drygt två längder på tiden 1.17,9a/2140 m. Förstapriset uppgick till 10.000 kr och vinnaroddset blev 8,86. Insatsen var så pass bra att dopningsprov beordrades på vinnaren.

För Malin, som har haft B-tränarlicens i tre olika omgångar på 2000-talet, var det karriärens första tränarseger. Hon har totalt gjort 19 starter med tre olika hästar.

Även amatörtränaren Tomasz Wiesniewski slog till med en seger på Kalmartravet igår, på Nationaldagen. Den sjuårige hingsten Mister Zaxis har hittat en hysterisk formtopp och han tog nu andra raka vinsten, då han segrade överlägset på nya rekordtiden 1.13,1a/1640 m. Jennifer Tillman snabbstartade med hästen och försvarade ledningen mot Catrin Fajersson med G.K.Spintowin i en rivig öppning som kostade 1.08,5 första halvvarvet!
En av de mest betrodda i loppet Maverick Dream (44 för 10) straffade ut sig med galopp kort efter start och i slutsvängen galopperade även loppets favorit Uberta Jet (21 för 10) under anfall i spåren. Då hade dock redan Mister Zaxis ryckt åt sig flera längders försprång och vid mållinjen skiljde hela åtta längder ned till måltvåan Hanne Tooma som fick tiden 1.14,1a/1640 m.
Förstapriset var denna gång 20.000 kr och Wiesniewskis häst ståtar nu, efter två raka segrar, med hela 1.100 startpoäng och en startprissumma på 68.200 kr.

Annons - Sponsorer

Instagram galleri - Snapshots

Våra sponsorer

forsbergs.jpgil_recyckling.jpgostkustens.jpgrich_port.jpgvallagruppen.jpgforsbergs.jpgil_recyckling.jpgostkustens.jpgrich_port.jpgvallagruppen.jpg