torsdag, 17 augusti 2017

Roger "Smulle" Pettersson har tagit två tränarsegrar i augusti med närbesläktade duon Andy L.A. och Chick L.A.
Den förstnämnda vann ett lopp på Visbytravet 4 augusti medan Chick L.A. segrade i ett lunchlopp på Vaggerydstravet under tisdagen.

Chick L.A. startade från springspår på tillägg och "Smulle" lyckades med konststycket att snabbstarta, så där lagom, och sedan backa ned i rygg på ledande Önas My med Peter Untersteiner i vagnen.
Efter km.tiden 1.18 första varvet pressade Tobias O Eriksson med Höwings Venus på ledaren varvid fältet splittrades upp. Redan 700 m från mål kunde Chick L.A. placeras i slagläge bakom tätduon, med lucka ned till fjärdehästen. Höwings Venus övertog sedan ledningen och följdes kort därefter av Chick L.A. i rygg på innerspår runt slutsvängen.
Inpå upploppet lyftes Chick L.A. ut för attack och kort före mål kopplades segergreppet. Marginalen blev endast hals men det berodde mest på att ledaren bröt ut på upploppet och störde Mp-hästen. Detta renderade i 1.100 kr i böter för Tobias O Eriksson.

Segertiden skrevs till fina 1.15,9/2160 m och förstapriset uppgick till 30.000 kr.

Uppfödare och ägare till Chick L.A. är Liselott Stenström och Olle Wedenmark. Dessa två har också fött upp Andy L.A. och deläger henne ihop med Sundhälsan AB och Sven Nielsen AB.

Maharajah-stoet spetsvann ett lopp för den lägre klassen (stängt vid 7.000 kr) på Visbytravet 4 augusti.
Från ett tredjespår var Andy L.A. en av flera hästar som tampades om ledningen in i den första kurvan. Till slut blev det Mp-hästen i ledningen följd av G.K.Joyci-M Malmqvist i rygg.
I spets dirigerade Andy L.A. i jämnt 19-tempo och när hästarna var i slutkurvan var det endast G.K.Joyci som kunde följa ledaren. Mp-hästen utmanades i början av det korta upploppet men loppet förblev odramatiskt och Roger "Smulle" Pettersson kunde finåka till en lätt seger på km.tiden 1.19,2/2140 m. Två längder före G.K.Joyci.

Förstapriset här var 15.000 kr och oddsindikatorn visade på låga 1,95. Chick L.A. däremot delade ut goda 22,55 till spelarna.

 

1


Mantorps förste proffstränare Sture Lindström har gått bort efter en tids sjukdom. Sture, som fyllde 80 år i våras, avled i onsdags 2 augusti.

Sture Lindström var Mantorps första och enda proffstränare premiäråret 1965. Sture kom från Skellefteå där han varit proffs sedan 1960 och tampats med bl a Stig Lindmark och Gustaf Hallén.
Sture hade redan då en hästägare boende i Linköping, nämligen Stall T-ben bakom vilken pseudonym dolde sig Åke Bengtsson. Denne ägde fyraårige Hopp som också var Stures stora affischnamn under premiärsäsongen. Och när en ny travbana skulle anläggas i Mantorp föll det sig naturligt för Åke att övertala Sture att flytta söderöver.
Sture tog sitt första körsvenschampionat på Mantorp 1968. Det skulle komma att bli ytterligare åtta championat, det sista 1981. Det gör Sture till Mantorps genom tiderna meste champion.
Tränarchampionat var ett okänt begrepp på den här tiden då tränare och körsven i regel var samma person. Tränaren körde nämligen nästan uteslutande själv sina hästar. Sture hade dock på 60-talet också en lovande lärling och duktig kusk i Sören Norberg som körde en del av stallets hästar.

I Stures stall var det ordning och reda. Välorganiserat med fast rutiner så långt det nu är möjligt i ett travstall.
Under en lång rad av år plockade han fram hästar som utvecklades till segerstaplare. I de allra flesta fall handlade det också om hästar han själv format. Allt sedan inkörning och unghästträning till tävlingsindivider. Listan kan göras lång men förutom nämnde Hopp kan även nämnas Aspirant Nibs, Dictator Nibs, Parant Nibs, Red Nibs, Seabreeze, Ideal Way, Sweet Way… Under några år på 60-talet låg Sture också bakom en del importer från Danmark. Av dessa märks bl a Gigli the Great.

På hemmaplan stångades han under många år mot hästar från Sören Nordins stall. Sören var landets framgångsrikaste tränare vid den här tidpunkten och sönerna Jan och Ulf växlade med att gästa Mantorp i stort sett varje tävlingsdag under flera år på 70-talet.
Sture Lindström drev de sista aktiva åren en amatörtränarverksamhet som avvecklades 2008.
Sture flyttade året därpå tillbaka till Skellefteå där han levde sina dagar fram till sin död.

2016 instiftades Sture Lindströms lopp på Mantorp. Första upplagan vanns av överraskningen Morgana Bi, körd av Johan Untersteiner, tränad av fader Peter. Sture kunde av hälsoskäl då inte närvara på Mantorp men uppskattade att han hedrats med ett eget lopp.
Årets upplaga körs på V75-dagen söndag 26 november.
I samband med att Sture Lindström fick ett eget lopp under 2016 kördes också de första upplagorna för att hedra Bo W Takter och Arne Eriksson. Även deras lopp kommer att köras 26 november.

 

1

 

 

 

Mantorptravet bjöd på högklassiga tävlingar på måndagskvällen. Naturligtvis var det de fyra Breeders’ Crown-loppen som tilldrog sig det största intresset.
På besökarnas näthinnor kommer säkerligen Muscle Hustle seger för fyraåriga hingstarna att sitta kvar allra längst.

 

V64-spelet inleddes med vad som utmålats som revanschduellen mellan Timo Nurmos Bugatti Brick och Roger Walmanns Caddie Lisieux. Det handlade om Breeders-loppet för fyraåriga ston. Senast de möttes, i Stosprinterfinalen på Halmstad, vann Caddie Lisieux före just Bugatti Brick. Men den här gången var rollerna ombytta. För Jorma Kontio ledde Bugatti Brick hela vägen och då hjälpte inte Caddies starka slutvarv. Hon fick nöja sig med andrapriset.
- Bugatti Brick är väldigt startsnabb och väl i ledning inriktade jag mig på att göra livet surt för huvudopponenterna som satt långt ned i fältet, sade segerkusken Jorma Kontio. Vilket lyckades fullt ut.

 

De treåriga stonas batalj såg Run Chica Run som segrare. Från andra par utvändigt gav Peter Untersteiner anfallssignal mitt i slutkurvan och genom en rapp avslutning tog hon en säker seger.
- Hon är verkligen duktig. Så här långt är hon utan tvekan min bästa häst i kategorin treåriga ston, berömde Peter Untersteiner.

Favoriten Violet Bi ledde fram till upploppet men fick då betala för den tuffa inledningen av loppet.

 

Därefter var det dags för de manliga deltagarna i Breeders’ Crown. Först ut var treåringarna där Peter Ingves körde den av Petri Puro tränade Da Pepperboy till säker spurtseger.
- En riktig talang som vi ännu inte behövt visa botten, sa kusken Peter Ingves.

 

Kvällens stora uppvisning sparades dock till V64-avslutningen. Robert Berghs fyraårige hingst Muscle Hustle har tidigare i år vunnit Ina Scots Ära på Mantorp.  Nu anlitade Robert Kim Eriksson som kusk. Kim laddade hårt från spåret längst ut på vingen och var i ledningen redan in i första kurvan. En pigg Muscle Hustle ledde sedan loppet igenom med flera längder och var aldrig i förlustfara.
- Vilken häst, det är en fantastisk känsla att sitta bakom en häst som Muscle Hustle. Helt klart en häst i Top 3 bland de jag kört, sa Kim efter Breeders’ Crown-segern.

 

Mantorpskusken Kim Eriksson närmar sig nu landets yppersta elitskikt bland kuskarna. I år har verkligen det stora genombrottet kommit för 33-åringen. På måndagskvällen var han Dagens Man med tre segrar.

 

Stefan P Pettersson visade upp en fin debutant i nolloppet. Treårige Scotch Brodde vann imponerande och blir intressant att följa framöver.

 

 

 

1

Måndag 14 augusti - V4- och V5-tävlingar

Tävlingsdagen innehåller 10 lopp. Första start ca kl 18.25. Starttid för V4-avdelning 1 är kl 19.11.

Vår värmningsexpert Tomas Thell bevakar värmningarna inför V4-loppen och redovisar här fortlöpande sina intryck av hästarna, både på banan och på webben.
Lämna inget åt slumpen - följ Tomas Thells värmningsrapporter!

V4-avd 1:
1 Automower provades bakom startbilen med amatör i vagnen. Öppnade sådär och känns inte som något spetsbud. Streckfavorit som bör garderas, då det finns risk att han blir fast invändigt. Övrigt helt ok i värmningen.  
2 Jaffa Maxim ok i värmningen. Jagar en matlapp. 
3 Chevla U.N.G. 
4 Quantum Cappucino öppnade snabbt bakom startbilen. Har inte rosat marknaden. Matlappsjägare.  
5 Garrincha Boko öppnade också snabbt bakom startbilen. Har svårt för att trava felfritt. Måste visa att han kan trava felfritt innan man kan tro på honom. 
6 Kryzzmynta Girl ok i värmningen. Får nog svårt mot de bästa. 
7 Rowena Crown 
8 Claude Debussy jättefin i bakvarv. Imponerade i kvalet där han såg ut att ha krafter sparat. Segerstrider felfri.  
9 Mystic W.F. 
10 Peekaboo Wibb smidig och fin i värmningen. Har fin fart men är inte att lita på. Bör streckas tidigt. 
11 Kvicka Lee ok i lätta bakvarv. Hoppas på en matlapp. 
12 Scoccos Space fin i bakvarv. Liten sort som hoppas på en slant. 


V4-avd 2:
1 Carlos Closer ok i bakvarv. Liftar med till en mindre slant. 
2 Allegro Brick jättefin i bakvarv. Kapabel sort om han travar felfri. Tidigt streck. 
3 Robin Razz Trot lugnt i bakvarv, såg smidig ut. Har inte övertygat. Hoppas på en mindre penning. 
4 Argos Lane lugn värmning och såg bra ut. Hoppas på hårt tempo, då han är stark sista biten. Tidigt streck. 
5 Perfect Blackout ok i lugna tempon. Är inte så tokig. Garderingsstreck. 
6 Dag Blou avslutade snabbt i värmningen. Hängde med senast godkänt bakom vinnaren. Garderingsstreck. 
7 Gold Crystal joggades i bakvarv. Har en viss kapacitet. Möjligen vid stor gardering. 
8 Empress Victory såg fin ut i värmningen. Bör kunna ta en framskjuten placering i den här omgivningen. 
9 Erro Neon 
10 Cheri Marke värmdes i bakvarv. Har hygglig form. Garderingsstreck. 

V4-avd 3:
1 Kay Adams såg ok i bakvarv. Kan en del i ljusa stunder. Har haft en liten tävlingspaus. Garderingsstreck. 
2 Yster Brick joggade i rygg på häst. Trivs på distansen och kan vara värd att streckas. 
3 Melvin Z joggades i bakvarv. Hoppas på en mindre slant. 
4 Rufoli Lung smidig i grunden. Kan mycket när han fungerar till fullo. Bör streckas tidigt med tanke på värmningen. 
5 Wildintention Ås glänser i provstarter strax innan lopp. Givet streck. Gör debut i ny regi.  
6 Drive Launcher smidig och fin i värmningen. Gillar distansen och är ett motbud till storfavoriten. 
7 Tiffany Dany 
8 You To Gordeus ok i värmning. Smyger med till en plats. 
9 Kimbee Star bara lugnt i värmningen. Ok i kvalet, men behöver säkert lopp i kroppen. Matlappsjägare. 
10 Penalty Fare 
11 Proud Victory Rose såg bra ut i provstart strax innan lopp. Gillar distansen. Platschans. 

V4-avd 4:
1 Eleganzia smidig i värmningen. Liftar med till en hygglig placering. 
2 Zenit Karsk bara lugnt i värmningen. Har skaplig form och är ett garderingsstreck. 
3 Emil Sun 
4 Mulle smidig i värmningen. Positiv senast. Tidigt streck. 
5 Memory Man ok i värmning. Startsnabb som hoppas få med en prisplacering. 
6 Feel The Music positiv i värmning. Duktig senast. Bra chans även ikväll, men orutinerad körsven. 
7 Sun Wawe 
8 Baby Boo 
9 Kings Miss Kelly 
10 Bransby Sweet Kiss 
11 Highlite Star ok i bakvarv. Hoppas på en mindre slant. 
12 Moneypenny Häss värmdes i bakvarv. Såg ok ut. Jagar en matlapp. 
13 Geting Akema smidig i värmning. Bra vid årets segrar. Tidigt streck trots det dåliga utgångsläget.  
14 Livi Limit såg ok ut i lätta bakvarv. Typiskt garderingsstreck. 
15 Quantum Tic Tac 

1

Karlshamnstravet har arrangerat sitt tvådagars-meeting onsdag och torsdag denna vecka och kan redan summera säsongen.
Champion för tredje året i rad, blev Kim Eriksson!

Tack vare en dubbelseger dag två, passerade han ledande Stefan Söderkvist som började den första dagen med två segrar och ett andrapris. Stefan körde inte dagen därefter men ledde championligan ända till sista loppet.

Kim vann torsdagens andra lopp med Stefan Axelsson-tränade Butterfly Center som segrade på ett mycket övertygande sätt på tiden 1.14,5a/1680 m.
Därefter hade Kim tre uppsittningar kvar och var tvungen att vinna minst ett lopp, samt en andraplats. Elle Sand, som var mest betrodd i trion, galopperade bort sina chanser och nu återstod endast Stay Classy och C.D.C.'s Totte.
Stay Classy, som även hon tränas av Stefan Axelsson segrade till sex gånger i det näst sista loppet.
Nu återstod endast en seger eller en andraplats och andraplatsen fixade alltså Kim Eriksson med Irene Svanhall-tränade C.D.C.'s Totte i det absolut sista loppet.

 - Det var jädra kul och lite oväntat faktiskt efter den första dagen då jag körde blankt och hade två strukna hästar. Det blev totalt sex styrningar under två dagar och alltås två segrar och ett andrapris. Samtliga hästar fick pripengar också.

 - Det här är ett roligt meeting och det är roligt att ha försvarat championatet vid två tillfällen och att ha tre raka titlar här.

När jag pratar med Kim dagen efter, på fredag förmiddagen, är han redan nästan framme vid Axevalla.
 - Ja det stämmer. Jag skall hjälpa till hos Sofia Aronsson och köra lite snabbjobb med en del tvååringar.

 - Jag ser fram emot helgen där russinen i kakan är Anna Mix i lördagens gulddivision med passande förutsättningar. Sedan blir också söndagen en höjdare med Schatzi Fayline i Stochampionatet avslutar en förväntansfull Kim Eriksson.

 

1

Jesper Hedqvists löfte Minnestads Ecuador tog andra raka vinsten, då han segrade på Örebrotravet igår kväll tillsammans med Micael Stjernström.
Chocolatier-sonen är därmed obesegrad efter två starter i juli på Vaggeryd och Örebrotravet.

Igår var uppgiften ett fjärdespår i volten över distansen 2140 m och Micael Stjernström fick iväg hästen fint och kunde pressa sig till ledningen efter ca 250 m. I spetskörningen galopperade bl a hårt betrodda Ciggen (32 för 10) bort sig för Björn Goop.
Tempot i ledningen var ganska konstant 1.18 och på sista bortre långsidan attackerade Kenneth Haugstad hastigt med Varano Bi från 3-par ytter. Denne svarades ut i tredjespår runt slutsvängen av M.T.Laroche-M Jakobsson som vandrat utvändigt om ledaren större delen av loppet.
Inpå upploppet hade Minnestads Ecuador fått upp farten riktigt samtidigt som konkurrenterna såg "tagna ut".
Fyraåringen stegade ifrån till en ohotad seger på nya rekordet 1.16,6/2140 m. Förstapriset var denna gång 17.000 kr och efter två segrar har den försiktigt matchade hästen en startprissumma på 29.000 kr. Oddset steg från 2,50 i debuten till höga 11,87 igår. Minnestad AB i Vadstena äger hästen.

 - I slutsvängen såg det lite kämpigt ut för ett tag, men sedan tog han fatt i grejerna och enligt Micke vann han med gott om krafter sparade berättar en nöjd Jesper Hedqvist efter loppet.

 

1

Amatörtränaren Johan Carlfjords framgångar fortsätter.
Igår kväll tog han en kusk- och tränarseger i Eskilstuna då han vann ett amatörlopp med Hugo R.C.

Från ett springspår prickade Johan starten fint och hamnade i rygg på M.T.Larissa som också startade från springspår tillsammans med Magnus A Djuse.
Tempot blev låga 1.20,0 första halvvarvet innan farten ökades något till 1.18,5 första kilometern.

På slutvarvet attackerade Viktoria Berntsson hastigt med Misty Marke i spåren, men denne blev störd av Stefan Olsson med Bear Abiba i slutsvängen, och tappade fart.
I täten tvingades ledande M.T.Larissa släppa förbi Kemas Barolo-A Sjökvist som övertog ledningen 300 m före mål. Kort därefter bröt M.T.Larissa ut i andraspår varvid Carfjord kunde passera på innerspår och sedan styra ut i andraspår på upploppet och passera Kemas Barolo när denne tvärtstannade.

Hugo R.C. spurtade bäst med friska krafter och vann loppet säkert före återkommande Bear Abiba och Misty Marke.

Segertiden skrevs till 1.16,9/2140 m och förstapriset uppgick till 25.000 kr.
Detta var Hugo R.C.'s tredje seger för året som omfattar nio starter. Hästen har nu en startprissumma på 140.900 kr.
För tränaren Johan Carlfjord var det årets femte triumf och därmed toppar han segerligan bland amatörtränarna på Mantorptravet. Inkörda pengar uppgår till 183.100 kr i år vilket räcker till en fjärdeplats i penningligan.

 

1

Annons - Sponsorer

Instagram galleri - Snapshots

Våra sponsorer

forsbergs.jpgil_recyckling.jpgostkustens.jpgrich_port.jpgvallagruppen.jpgforsbergs.jpgil_recyckling.jpgostkustens.jpgrich_port.jpgvallagruppen.jpg